Verslagen co-sponsoren

Jean Knols over Vastenactie op Bisschoppelijk College Broekhin

april 2007

B.C. Broekhin verkoopt loten voor onze kraamkliniek

Het Bisschoppelijk College Broekhin, locatie Roermond – de school waar ik jaren les heb gegeven - houdt elk jaar een vastenactie. Deze vastenactie bestaat uit een informatiedeel en een actiedeel. Dit jaar viel de keuze op onze stichting Vaalwater Kraamkliniek.

Harrie en ik zouden namens de stichting de informatie verzorgen. Onze ‘lessen’ richtten zich daarbij op de veertien brugklassen en de vier klassen 5 VWO. Zoals het oude rotten in het leraarschap betaamt, werden de lessen grondig voorbereid met oog voor voldoende afwisseling en activiteit. We kozen voor een duidelijk grondschema: het activeren van voorkennis (aids-test), het aanbieden van informatie met behulp van beeldmateriaal en het verwerken van de leerstof door de leerlingen een poster of folder over ons project te laten maken. Om de leerlingen extern te motiveren stelden we een aantal prijzen ter beschikking: tien prachtig houtsnijwerken uit de buurt van Vaalwater.

Op maandag 5 maart togen Harrie, Wim en ik naar de school om het voorlichtingslokaal samen met Itha Bonte, docente levensbeschouwing, in te richten. We kozen voor prachtige fotocollages. Ook werd een beamer voor onze powerpointpresentatie geďnstalleerd. Het feest zou de volgende dag kunnen beginnen.

Alsof we beginnende docenten waren, konden we die nacht moeilijk in slaap vallen. Met kriebels rond de maag begonnen we aan onze eerste les. De leerlingen namen rustig, actief en geďnteresseerd deel aan de les. Tijdens de les werd met behulp van de door Harrie gemaakte foto’s een goed beeld gegeven van de ligging van Vaalwater en de fauna en flora van Zuid-Afrika. Natuurlijk stonden we uitgebreid stil bij de oorzaken en gevolgen van hiv/aids, mogelijke oplossingen en last but not least onze kraamkliniek met onze prominente vroedvrouw Anna. De leerlingen stelden goede en interessante vragen.

Opgelucht en tevreden sloten we de eerste les af, om met volle moed aan de overige lessen te beginnen. Al snel bleek dat we het leraarschap niet hadden verleerd. We wisten orde te houden, de leerlingen te boeien en, zoals later uit de verwerkingsvorm bleek, ook nog wat te leren. Ook de lessen op 5 VWO verliepen boven verwachting. Harrie steeg zelfs boven zichzelf uit. De leerlingen stelden kritische, adequate vragen over het doel en de zin van ons project in Vaalwater.

We sloten onze participatie aan de vastenactie af door deel te nemen aan de paasviering voor de leerlingen van de brugklas en hun ouders. Tijdens deze bijeenkomst werd de voorlopige opbrengst van de loterij vermeld: 3.960 euro. Een prachtig bedrag en ook tijdens de viering konden we rekenen op een intense aandacht van kinderen en ouders.

Tevreden over ontvangst, lessen de actie namen Harrie en Jean opnieuw afscheid van good old BC Broekhin.