Verslagen co-sponsoren

Een toevallig bezoek aan de township van Vaalwater

oktober 2006

Toen ik in oktober 2006 op vakantie was in Zuid-Afrika heb ik een bezoek gebracht aan de township van Vaalwater. Het was een toevallig bezoek, omdat we onderweg een lifter hadden opgepikt die naar zijn huis in de township brachten. Liften is in Zuid-Afrika overigens een nationale sport.

Het bezoek heeft veel indruk op mij gemaakt. Tussen gewone huizen van Vaalwater begint een stofweg die leidt naar de woonplaats van 40.000 mensen. De lokale handelaar in golfplaten moet een bloeiend bedrijf hebben; het merendeel van de huizen bestaat immers uit niet meer dan een paar golfplaten.

In de township zelf was het een drukte van belang. Door de beperkte omvang van de huizen is iedereen immers gedwongen het grootste gedeelte van het leven buiten door te brengen. Tijdens de rit kwam er een heel voetbalelftal tussen de krotten de straat op lopen. Onze tijdelijke reisgenoot gaf aan dat er een wedstrijd van de plaatselijke voetbalclub plaats zou vinden. Ik heb lang om me heen gekeken maar tot op de dag van vandaag vraag ik me af waar de wedstrijd gespeeld zou moeten worden. In de wijde omtrek, die door de krakkemikkige krotten goed te overzien was, was namelijk geen veld te bekennen. Slechts stenen vlaktes tussen de golfplaten. En dan te bedenken dat professionele voetballers in Europa steen en been klagen als het gras niet kort genoeg is, als er een polletje op het veld ligt of als er niet genoeg gesproeid is. Het verschil is immens.

Tijdens het bezoek aan het golfplaten huis van de familie van onze tijdelijke reisgenoot kregen we het verzoek om een geldelijke bijdrage te geven. Vijf rand was al genoeg, ze waren met elk beetje tevreden. Het was echt schrikbarend om te zien hoe sommige mensen op deze wereld moeten leven. Door het bezoek aan de township van Vaalwater heb ik met eigen ogen gezien hoe andere mensen hulp nodig hebben om een beter leven te krijgen.

Rogier van der Wolk.