Waterberg Welfare Society

De Waterberg Welfare Society is een in 2001 opgerichte organisatie die zetelt in Vaalwater, Zuid-Afrika. Vaalwater is de oude naam en wordt tegenwoordig Mabatlane genoemd (dit is Sutu, de taal die voornamelijk in de Limpopoprovincie wordt gesproken). Mabatlane of Vaalwater is het centrum van het Waterberg district.

De Waterberg, een gebied dat uittoornt boven de savannes van het noordelijk deel van Zuid-Afrika, is een boerengebied waarvan de laatste jaren de minder vruchtbare gedeelten steeds vaker worden gebruikt als natuurgebied. Bekende parken die ontstonden zijn Marakele-Welgevonden, Lapalala en vele anderen.
De bevolking is voornamelijk zwart (Sutu) en telt zo'n 40.000 tot 50.000 mensen. De witte bevolkingsgroep bestaat uit ongeveer 1.000 mensen. Komend uit de apartheid is het niet ingewikkeld om te begrijpen dat de economische macht vooral bij de blanke bevolking ligt. In Vaalwater is het dorp met zijn winkels, restaurants en toeleveringbedrijven een witte aangelegenheid, terwijl de zwarte bevolking hoofdzakelijk in de locatie woont. Deze woongebieden zien er op sommige plekken sober maar acceptabel uit, maar voor sommige plekken is krottenwijk een te mooie omschrijving.
Een deel van de bevolking woont in de boerderijen op het platteland. Naast de boerderijen staan de huisjes voor de zwarte werknemers en hun gezinnen. In de zogenoemde farmschools krijgen de kinderen hun onderwijs.
Naast de locatie in Vaalwater staat het gebouwtje van de Waterberg Welfare Society (WWS). De keurige stenen gebouwtjes vormen het centrum van hun activiteiten.
Ze proberen er weeskinderen en andere kwetsbare kinderen te helpen bij het voorzien in hun fysieke, emotionele en spirituele behoeften. Vaalwater telt veel weeskinderen, immers de ziekte aids tiert welig, vooral in de seksueel actieve leeftijdsgroepen. Veel vaders en moeders liggen op het stoffige en snelgroeiende kerkhof van het dorp. Opa's en oma's nemen de taak van de ouders over, maar zijn daar vaak onvoldoende voor toegerust.

De WWS is actief voor verschillende leeftijdsgroepen. Er is een crêchegroep voor de kinderen die nog niet naar school gaan, met een voedselprogramma voor de ondervoede kinderen. Daarnaast zijn er groepen voor oudere kinderen met verschillende problemen.
De activiteiten die de WWS voor deze kinderen houden, bestaan onder meer uit:

  • het creëren van een veilige omgeving, waarbij aan allerlei recreatieve zaken aandacht wordt besteed. Van zang en dans tot drama, sport en film. (een bioscoop is er in Vaalwater niet en de locatie is ook niet versierd met antennes)
  • educatie en voorlichting. Daarbij schenkt de WWS zowel aandacht aan de preventie tegen hiv/aids als criminaliteit. Daarnaast komen zaken als de aanleg van groetetuinen aan bod en is er aandacht voor de natuur. Gek genoeg maakt de zwarte bevolking vrijwel geen kennis met het fantastische Afrikaanse wild. Om die kennis te vergroten organiseert de WWS onder meer uitstapjes naar Lapalala.
  • hulp bieden bij alledaagse zaken, zoals het schoolgeld en schooluniformen.
De Waterberg Welfare Society wordt gerund door Mary Stephenson. Ze krijgt daarbij hulp van vrijwilligers en enkele betaalde medewerkers uit de locatie. Zo wordt ze bijgestaan door de duidelijk aanwezige verpleegster/vroedvrouw sr. Mabel Moloto. Op de achtergrond is de in Vaalwater geboren citruskweker en kinderarts Dr. Peter Farrant actief. Hij is de duidelijke inspirator van de WWS. Ook zijn vrouw moet wat dat betreft niet worden onderschat.